Mock Theory Test 2

This mock driving theory test consists of 50 official questions.
You need 43 out of 50 (86%) to pass. You have a time limit of 57 minutes.
Read more about the theory test and how it works.

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

Quick view of test questions. Click question box to reveal correct answer.
1. When may you wait in a box junction? Mark one answer
A When approaching a pelican crossing
B When approaching a zebra crossing
C When oncoming traffic prevents you turning right
D When you're stationary in a queue of traffic
Correct Answer: C When oncoming traffic prevents you turning right
Explanation: The purpose of a box junction is to keep the junction clear by preventing vehicles from stopping in the path of crossing traffic. You mustn't enter a box junction unless your exit is clear. However, you may enter the box and wait if you want to turn right and are only prevented from doing so by oncoming traffic.
2. What do these motorway signs show? Mark one answer
A They warn of a police control ahead
B They're countdown markers to a bridge
C They're countdown markers to the next exit
D They're distance markers to the next telephone
Correct Answer: C They're countdown markers to the next exit
Explanation: The exit from a motorway is indicated by countdown markers. These are positioned 90 metres (100 yards) apart, the first being 270 metres (300 yards) from the start of the slip road. Move into the left-hand lane well before you reach the start of the slip road.
3. What colour are the reflective studs between a motorway and its slip road? Mark one answer
A Amber
B Green
C Red
D White
Correct Answer: B Green
Explanation: The studs between the carriageway and the hard shoulder are normally red. These change to green where there's a slip road, helping you to identify slip roads when visibility is poor or when it's dark.
4. What's the meaning of this sign? Mark one answer
A Local speed limit applies
B National speed limit applies
C No entry for vehicles
D No waiting on the carriageway
Correct Answer: B National speed limit applies
Explanation: This sign doesn't tell you the speed limit in figures. You should know the speed limit for the type of road that you're on and the type of vehicle that you're driving. Study your copy of The Highway Code.
5. There's a tractor ahead. You want to overtake but you aren't sure whether it's safe. What should you do? Mark one answer
A Follow another vehicle as it overtakes the tractor
B Sound your horn to make the tractor pull over
C Speed past, flashing your lights at oncoming traffic
D Stay behind the tractor if you're in any doubt
Correct Answer: D Stay behind the tractor if you're in any doubt
Explanation: Following a tractor can be frustrating, but never overtake if you're unsure whether it's safe. Ask yourself: 'Can I see far enough down the road to ensure that I can complete the manoeuvre safely?' It's better to be delayed for a minute or two than to take a chance that may cause a collision.
6. Which vehicle is most likely to take an unusual course at a roundabout? Mark one answer
A Delivery van
B Estate car
C Long lorry
D Milk float
Correct Answer: C Long lorry
Explanation: Long vehicles might have to take a slightly different position when approaching the roundabout or going around it. This is to stop the rear of the vehicle cutting in and mounting the kerb.
7. What does this sign mean? Mark one answer
A End of 20 mph zone
B Minimum speed limit 30 mph
C New speed limit 20 mph
D No vehicles over 30 tonnes
Correct Answer: A End of 20 mph zone
Explanation: Where you see this sign, the 20 mph restriction ends. Check all around for possible hazards and only increase your speed if it's safe to do so.
8. What does this sign mean? Mark one answer
A End of clearway
B End of cycle route
C End of restricted parking area
D End of restricted speed area
Correct Answer: C End of restricted parking area
Explanation: Even though you've left the restricted area, make sure that you park where you won't endanger other road users or cause an obstruction.
9. Which sign means 'no stopping'? Mark one answer
A
B
C
D
Correct Answer: B
Explanation: Stopping where this clearway restriction applies is likely to cause congestion. Allow the traffic to flow by obeying the signs.
10. What does this sign mean? Mark one answer
A Lay-by 30 miles ahead
B Maximum speed 30 mph
C Minimum speed 30 mph
D Service area 30 miles ahead
Correct Answer: C Minimum speed 30 mph
Explanation: This sign is shown where slow-moving vehicles would impede the flow of traffic; for example, in tunnels. However, if you need to slow down or even stop to avoid an incident or potential collision, you should do so.
11. What does this sign mean? Mark one answer
A No entry for traffic turning left
B No through road on the left
C Turn left for ferry terminal
D Turn left for parking area
Correct Answer: B No through road on the left
Explanation: This sign shows you that you can't get through to another route by turning left at the junction ahead.
12. When traffic lights are out of order, who has priority? Mark one answer
A Nobody
B Traffic going straight on
C Traffic turning left
D Traffic turning right
Correct Answer: A Nobody
Explanation: When traffic lights are out of order, you should treat the junction as an unmarked crossroads. Be cautious, as you may need to give way or stop. Look for traffic attempting to cross the junction, unaware that it doesn't have priority.
13. Where would you see this road marking? Mark one answer
A At a box junction
B At traffic lights
C Near a level crossing
D On road humps
Correct Answer: D On road humps
Explanation: Because the road has a dark colour, changes in level aren't easily seen. White triangles painted on the road surface give you an indication of where there are road humps.
14. Which of these is a hazard warning line? Mark one answer
A
B
C
D
Correct Answer: A
Explanation: You need to know the difference between the normal centre line and a hazard warning line. If there's a hazard ahead, the markings are longer and the gaps shorter. This gives you advance warning of an unspecified hazard.
15. You see this line across the road at the entrance to a roundabout. What does it mean? Mark one answer
A Give way to traffic from the right
B Stop at the line
C Traffic from the left has right of way
D You have right of way
Correct Answer: A Give way to traffic from the right
Explanation: Slow down as you approach the roundabout and check for traffic from the right. If you need to stop and give way, stay behind the broken line until it's safe to emerge onto the roundabout.
16. You're towing a small trailer on a busy three-lane motorway. What must you do if all the lanes are open? Mark one answer
A Have a stabiliser fitted
B Not exceed 50 mph
C Not overtake
D Use only the left-hand and centre lanes
Correct Answer: D Use only the left-hand and centre lanes
Explanation: The motorway regulations for towing a trailer state that you mustn't
use the right-hand lane of a three-lane motorway unless directed to do so (for example, at roadworks or due to a lane closure)
exceed 60 mph
17. As you approach a pelican crossing, the lights change to green. What should you do if elderly people are halfway across? Mark one answer
A Flash your lights in case they haven't noticed you
B Rev your engine to make them hurry
C Wait patiently because they'll probably take longer to cross
D Wave them to cross as quickly as they can
Correct Answer: C Wait patiently because they'll probably take longer to cross
Explanation: If the lights turn to green, wait for any pedestrians to clear the crossing. Allow them to finish crossing the road in their own time, and don't try to hurry them by revving your engine.
18. What should you do when you're approaching traffic lights that have been on green for some time? Mark one answer
A Accelerate hard
B Be ready to stop
C Brake hard
D Maintain your speed
Correct Answer: B Be ready to stop
Explanation: The longer traffic lights have been on green, the sooner they'll change. Allow for this as you approach traffic lights that you know have been on green for a while. They're likely to change soon, so you should be prepared to stop.
19. Why must these road markings be kept clear? Mark one answer
A To allow a clear view of the crossing area
B To allow schoolchildren to be dropped off
C To allow schoolchildren to be picked up
D To allow teachers to park
Correct Answer: A To allow a clear view of the crossing area
Explanation: The markings are there to show that the area must be kept clear. This is to allow an unrestricted view for
- approaching drivers and riders
- children wanting to cross the road
20. How should you use the emergency telephone on a motorway? Mark one answer
A Face the oncoming traffic
B Keep your back to the traffic
C Stand on the hard shoulder
D Stay close to the carriageway
Correct Answer: A Face the oncoming traffic
Explanation: Traffic is passing you at speed. If the draught from a large lorry catches you by surprise, it could blow you off balance and even onto the carriageway. By facing the oncoming traffic, you can see approaching lorries and so be prepared for their draught. You'll also be in a position to see other hazards approaching.
21. What does this sign mean? Mark one answer
A Cars only
B Motorcycles only
C No cars
D No motorcycles
Correct Answer: D No motorcycles
Explanation: You must comply with all traffic signs and be especially aware of those signs that apply specifically to the type of vehicle you're using.
22. What must you do when overtaking a car at night? Mark one answer
A Flash your headlights before overtaking
B Make sure you don't dazzle other road users
C Select a higher gear
D Switch your lights to full beam before overtaking
Correct Answer: B Make sure you don't dazzle other road users
Explanation: To prevent your lights from dazzling the driver of the car in front, wait until you've passed them before switching to full beam.
23. How can you reduce the environmental harm caused by your motor vehicle? Mark one answer
A Don't service it
B Drive faster than normal
C Keep engine revs low
D Only use it for short journeys
Correct Answer: C Keep engine revs low
Explanation: Engines that burn fossil fuels produce exhaust emissions that are harmful to health. The harder you make the engine work, the more emissions it will produce. Engines also use more fuel and produce higher levels of emissions when they're cold. Anything you can do to reduce your use of fossil fuels will help the environment.
24. Why are place names painted on the road surface? Mark one answer
A To enable you to change lanes early
B To prevent you changing lanes
C To restrict the flow of traffic
D To warn you of oncoming traffic
Correct Answer: A To enable you to change lanes early
Explanation: The names of towns and cities may be painted on the road at busy junctions and complex road systems. Their purpose is to let you move into the correct lane in good time, allowing traffic to flow more freely.
25. Which of these mustn't use motorways? Mark one answer
A Cars driven by learner drivers
B Cars with automatic transmission
C Double-deck buses
D Motorcycles over 50 cc
Correct Answer: A Cars driven by learner drivers
Explanation: Motorways mustn't be used by learner drivers, pedestrians, cyclists, motorcycles under 50 cc, certain slow-moving vehicles without permission, and invalid carriages weighing less than 254 kg (560 lbs).
26. For how long is a Statutory Off-Road Notification (SORN) valid? Mark one answer
A Until the vehicle is insured and MOT'd
B Until the vehicle is repaired or modified
C Until the vehicle is taxed, sold or scrapped
D Until the vehicle is used on the road
Correct Answer: C Until the vehicle is taxed, sold or scrapped
Explanation: A SORN allows you to keep a vehicle off-road and untaxed. SORN will end when the vehicle is taxed, sold or scrapped.
27. What's the national speed limit on a single carriageway road for cars and motorcycles? Mark one answer
A 30 mph
B 50 mph
C 60 mph
D 70 mph
Correct Answer: C 60 mph
Explanation: Exceeding the speed limit is dangerous and can result in you receiving penalty points on your licence. It isn't worth it. You should know the speed limit for the road that you're on by observing the road signs. Different speed limits apply if you're towing a trailer.
28. Which of these is needed before you can legally use a vehicle on the road? Mark one answer
A A valid driving licence
B A vehicle handbook
C Breakdown cover
D Proof of your identity
Correct Answer: A A valid driving licence
Explanation: Using a vehicle on the road illegally carries a heavy fine and can lead to penalty points on your driving licence. You must have
- a valid driving licence
- paid the appropriate vehicle excise duty (road tax)
- proper insurance cover
29. You're travelling at 50 mph on a good, dry road. What's your typical overall stopping distance? Mark one answer
A 36 metres (118 feet)
B 53 metres (175 feet)
C 75 metres (245 feet)
D 96 metres (315 feet)
Correct Answer: B 53 metres (175 feet)
Explanation: Even in good conditions, it will usually take you further than you think to stop. Don't just learn the figures; make sure you understand how far the distance is.
30. What should you do when overtaking a motorcyclist in strong winds? Mark one answer
A Pass closely
B Pass immediately
C Pass very slowly
D Pass wide
Correct Answer: D Pass wide
Explanation: In strong winds, riders of two-wheeled vehicles are particularly vulnerable. When you overtake them, allow plenty of room. Always check to the left as you pass.
31. An adult casualty isn't breathing. To maintain circulation, compressions should be given. What's the correct depth to press for each compression? Mark one answer
A 1 to 2 centimetres
B 10 to 15 centimetres
C 15 to 20 centimetres
D 5 to 6 centimetres
Correct Answer: D 5 to 6 centimetres
Explanation: An adult casualty isn't breathing normally. To maintain circulation, place two hands on the centre of the chest. Then press down hard and fast - around 5-6 centimetres and about twice a second.
32. You're using a contraflow system. What should you do? Mark one answer
A Choose an appropriate lane in good time
B Follow other motorists closely to avoid long queues
C Increase speed to pass through quickly
D Switch lanes at any time to make progress
Correct Answer: A Choose an appropriate lane in good time
Explanation: In a contraflow system, you'll be travelling close to oncoming traffic and sometimes in narrow lanes. You should get into the correct lane in good time, obey any temporary speed-limit signs and keep a safe separation distance from the vehicle ahead.
33. It's very windy. You're behind a motorcyclist who's overtaking a high-sided vehicle. What should you do? Mark one answer
A Keep close to the motorcyclist
B Keep well back
C Overtake the motorcyclist immediately
D Stay level with the motorcyclist
Correct Answer: B Keep well back
Explanation: Windy weather affects motorcyclists more than other vehicles. In windy conditions, high-sided vehicles cause air turbulence. You should keep well back, as the motorcyclist could be blown off course.
34. How will your vehicle be affected when you drive up steep hills? Mark one answer
A Overtaking will be easier
B The engine will work harder
C The higher gears will pull better
D The steering will feel heavier
Correct Answer: B The engine will work harder
Explanation: The engine will need more power to pull the vehicle up the hill. When approaching a steep hill you should select a lower gear to help maintain your speed. You should do this without hesitation, so that you don't lose too much speed before engaging the lower gear.
35. You're driving in fog. Why should you keep well back from the vehicle in front? Mark one answer
A In case it changes direction suddenly
B In case it stops suddenly
C In case its brake lights dazzle you
D In case its fog lights dazzle you
Correct Answer: B In case it stops suddenly
Explanation: If you're following another road user in fog, stay well back. The driver in front won't be able to see hazards until they're close and might need to brake suddenly. Also, the road surface is likely to be wet and could be slippery.
36. What should the left-hand lane of a motorway be used for? Mark one answer
A Breakdowns and emergencies only
B Normal driving
C Overtaking slower traffic in the other lanes
D Slow vehicles only
Correct Answer: B Normal driving
Explanation: You should drive in the left-hand lane whenever possible. Only use the other lanes for overtaking or when directed to do so by signals. Using other lanes when the left-hand lane is empty can frustrate drivers behind you.
37. You've broken down on a two-way road. You have a warning triangle. At least how far from your vehicle should you place the warning triangle? Mark one answer
A 100 metres (328 feet)
B 25 metres (82 feet)
C 45 metres (147 feet)
D 5 metres (16 feet)
Correct Answer: C 45 metres (147 feet)
Explanation: Advance warning triangles fold flat and don't take up much room. Use one to warn other road users if your vehicle has broken down or if there has been an incident. Place it at least 45 metres (147 feet) behind your vehicle (or the incident), on the same side of the road or verge. Place it further back if the scene is hidden by, for example, a bend, hill or dip in the road. Don't use warning triangles on motorways.
38. You take some cough medicine given to you by a friend. What should you do before driving? Mark one answer
A Ask your friend if taking the medicine affected their driving
B Check the label to see if the medicine will affect your driving
C Drink some strong coffee one hour before driving
D Drive a short distance to see if the medicine is affecting your driving
Correct Answer: B Check the label to see if the medicine will affect your driving
Explanation: If you've taken medicine, never drive without first checking what the side effects might be; they might affect your judgement and perception, and therefore endanger lives.
39. Why should you switch off your rear fog lights when the fog has cleared? Mark one answer
A To allow your headlights to work
B To prevent dazzling following drivers
C To stop draining the battery
D To stop the engine losing power
Correct Answer: B To prevent dazzling following drivers
Explanation: Don't forget to switch off your fog lights when the weather improves. You could be prosecuted for driving with them on in good visibility. The high intensity of rear fog lights can dazzle following drivers and make your brake lights difficult to notice.
40. You're approaching a zebra crossing. Pedestrians are waiting to cross. What should you do? Mark one answer
A Give way to the elderly and infirm only
B Slow down and prepare to stop
C Use your headlights to indicate they can cross
D Wave at them to cross the road
Correct Answer: B Slow down and prepare to stop
Explanation: As you approach a zebra crossing, look for pedestrians waiting to cross. Where you can see them, slow down and prepare to stop. Be especially careful of children and older people, who may have difficulty judging when it's safe to cross.
41. Who's responsible for making sure that a vehicle isn't overloaded? Mark one answer
A The driver of the vehicle
B The licensing authority
C The owner of the items being carried
D The person who loaded the vehicle
Correct Answer: A The driver of the vehicle
Explanation: Carrying heavy loads will affect control and the vehicle's handling characteristics. If the vehicle you're driving is overloaded, you'll be held responsible.
42. When do windscreen pillars cause a serious obstruction to your view? Mark one answer
A When you're approaching a one-way street
B When you're approaching bends and junctions
C When you're driving on a dual carriageway
D When you're driving on a motorway
Correct Answer: B When you're approaching bends and junctions
Explanation: Windscreen pillars can obstruct your view, particularly at bends and junctions. Look out for other road users - especially cyclists, motorcyclists and pedestrians - as they can easily be hidden by this obstruction.
43. Why should you make sure that your indicators are cancelled after turning? Mark one answer
A To avoid damage to the indicator relay
B To avoid dazzling other road users
C To avoid flattening the battery
D To avoid misleading other road users
Correct Answer: D To avoid misleading other road users
Explanation: Leaving your indicators on could confuse other road users and may even lead to a crash. Be aware that if you haven't taken a sharp turn, your indicators may not self-cancel and you'll need to turn them off manually.
44. You're driving down a long, steep hill. You suddenly notice that your brakes aren't working as well as normal. What's the usual cause of this? Mark one answer
A Air in the brake fluid
B Badly adjusted brakes
C Oil on the brakes
D The brakes overheating
Correct Answer: D The brakes overheating
Explanation: This is more likely to happen on vehicles fitted with drum brakes, but it can apply to disc brakes as well. Using a lower gear will assist the braking and help you to keep control of your vehicle.
45. What does the term 'blind spot' mean for a driver? Mark one answer
A An area covered by your left-hand mirror
B An area covered by your right-hand mirror
C An area not covered by your headlights
D An area not covered by your mirrors
Correct Answer: D An area not covered by your mirrors
Explanation: Modern vehicles provide the driver with well-positioned mirrors, which are essential to safe driving. However, they can't see every angle of the scene behind and to the sides of the vehicle. This is why it's essential that, when necessary, you look around to check those areas not visible in your mirrors.
46. In what way are provisional car licence holders restricted? Mark one answer
A They can't carry passengers in the rear seats
B They can't drive at more than 40 mph
C They can't drive between 11.30 pm and 7.00 am
D They can't drive on the motorway
Correct Answer: D They can't drive on the motorway
Explanation: It's illegal for you to drive on the motorway before you pass your practical test. After you've passed, it's recommended that you have instruction on motorway driving before you drive there on your own. Ask your instructor about this.
47. You're driving down a steep hill. Why could it be dangerous to keep the clutch down or roll in neutral for too long? Mark one answer
A Fuel consumption will be higher
B It will damage the engine
C It will wear tyres out more quickly
D Your vehicle will pick up speed
Correct Answer: D Your vehicle will pick up speed
Explanation: Driving in neutral or with the clutch down for long periods is known as 'coasting'. There will be no engine braking and your vehicle will pick up speed on downhill slopes. Coasting can be very dangerous because it reduces steering and braking control.
48. How can driving in an ecosafe manner help protect the environment? Mark one answer
A By increasing the number of cars on the road
B By reducing exhaust emissions
C Through increased fuel bills
D Through the legal enforcement of speed regulations
Correct Answer: B By reducing exhaust emissions
Explanation: Ecosafe driving is all about becoming a more environmentally friendly driver. This will make your journeys more comfortable, as well as considerably reducing your fuel bills and reducing emissions that can damage the environment.
49. You're driving a friend's children home from school. They're both under 14 years old. Who's responsible for making sure they wear a seat belt or approved child restraint where required? Mark one answer
A An adult passenger
B The children
C You, the driver
D Your friend
Correct Answer: C You, the driver
Explanation: Passengers should always be secured and safe. Children should be encouraged to fasten their seat belts or approved restraints themselves from an early age, so that it becomes a matter of routine. As the driver, you must check that they're fastened securely. It's your responsibility.
50. When must you stop your vehicle? Mark one answer
A At a junction where there are 'give way' lines
B At the end of a one-way street
C Before merging onto a motorway
D If you're involved in an incident that causes damage or injury
Correct Answer: D If you're involved in an incident that causes damage or injury
Explanation: You must stop your vehicle when signalled to do so by a
- police or traffic officer
- traffic warden
- school crossing patrol
- red traffic light.
You must also stop if you're involved in an incident which causes damage or injury to any other person, vehicle, animal or property.