Mock Theory Test 3

This mock driving theory test consists of 50 official questions.
You need 43 out of 50 (86%) to pass. You have a time limit of 57 minutes.
Read more about the theory test and how it works.

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

Quick view of test questions. Click question box to reveal correct answer.
1. What should you do before making a U-turn? Mark one answer
A Check signs to see that U-turns are permitted
B Give an arm signal as well as using your indicators
C Look over your shoulder for a final check
D Select a higher gear than normal
Correct Answer: C Look over your shoulder for a final check
Explanation: If you have to make a U-turn, slow down and ensure that the road is clear in both directions. Make sure that the road is wide enough for you to carry out the manoeuvre safely.
2. Why are these yellow lines painted across the road? Mark one answer
A To help you choose the correct lane
B To help you keep the correct separation distance
C To make you aware of your speed
D To tell you the distance to the roundabout
Correct Answer: C To make you aware of your speed
Explanation: These lines are often found on the approach to a roundabout or a dangerous junction. They give you extra warning to adjust your speed. Look well ahead and do this in good time.
3. In daylight, an approaching motorcyclist is using dipped headlights. Why? Mark one answer
A So that the rider can be seen more easily
B The rider is inviting you to proceed
C To improve the rider's vision
D To stop the battery overcharging
Correct Answer: A So that the rider can be seen more easily
Explanation: A motorcycle can be lost from sight behind another vehicle. The use of the headlights helps to make it more conspicuous and therefore more easily seen.
4. You're about to overtake a slow-moving motorcyclist. Which one of these signs would make you take special care? Mark one answer
A
B
C
D
Correct Answer: A
Explanation: In windy weather, watch out for motorcyclists and also cyclists, as they can be blown sideways into your path. When you pass them, leave plenty of room and check their position in your mirror before pulling back in.
5. What's the national speed limit on motorways for cars and motorcycles? Mark one answer
A 30 mph
B 50 mph
C 60 mph
D 70 mph
Correct Answer: D 70 mph
Explanation: Travelling at the national speed limit doesn't allow you to hog the right-hand lane. Always use the left-hand lane whenever possible. When leaving a motorway, get into the left-hand lane well before your exit. Reduce your speed on the slip road and look out for sharp bends or curves and traffic queuing at roundabouts.
6. Who can use a toucan crossing? Mark one answer
A Buses and lorries
B Cars and motorcycles
C Cyclists and pedestrians
D Trams and trains
Correct Answer: C Cyclists and pedestrians
Explanation: Toucan crossings are similar to pelican crossings but there's no flashing amber phase. Cyclists share the crossing with pedestrians and are allowed to cycle across when the green cycle symbol is shown.
7. You're waiting at a pelican crossing. What does it mean when the red light changes to flashing amber? Mark one answer
A Get ready and go when the continuous amber light shows
B Move off immediately without any hesitation
C Wait for pedestrians on the crossing to clear
D Wait for the green light before moving off
Correct Answer: C Wait for pedestrians on the crossing to clear
Explanation: This light allows pedestrians already on the crossing to get to the other side in their own time, without being rushed. Don't rev your engine or start to move off while they're still crossing.
8. How can you identify traffic signs that give orders? Mark one answer
A Blue rectangles
B Green rectangles
C Red circles
D Red triangles
Correct Answer: C Red circles
Explanation: There are three basic types of traffic sign: those that warn, those that inform and those that give orders. Generally, triangular signs warn, rectangular signs give information or directions, and circular signs give orders. An exception is the eight-sided 'stop' sign.
9. What does this sign mean? Mark one answer
A Approaching traffic passes you on both sides
B Give way to oncoming vehicles
C Pass either side to get to the same destination
D Turn off at the next available junction
Correct Answer: C Pass either side to get to the same destination
Explanation: These signs are often seen in one-way streets that have more than one lane. When you see this sign, use the route that's the most convenient and doesn't require a late change of direction.
10. What does this sign mean? Mark one answer
A Give way to buses
B Give way to trams
C Route for buses
D Route for trams
Correct Answer: D Route for trams
Explanation: Take extra care when you encounter trams. Look out for road markings and signs that alert you to them. Modern trams are very quiet and you may not hear them approaching.
11. What are triangular signs for? Mark one answer
A To give directions
B To give information
C To give orders
D To give warnings
Correct Answer: D To give warnings
Explanation: This type of sign warns you of hazards ahead. Make sure you look at each sign that you pass on the road, so that you don't miss any vital instructions or information.
12. What does this motorway sign mean? Mark one answer
A Change to the lane on your left
B Change to the opposite carriageway
C Leave the motorway at the next exit
D Pull up on the hard shoulder
Correct Answer: A Change to the lane on your left
Explanation: On the motorway, signs sometimes show temporary warnings due to traffic or weather conditions. They may be used to indicate
- lane closures
- temporary speed limits
- weather warnings
13. What is a cover note? Mark one answer
A A document issued before you receive your MOT certificate
B A document issued before you receive your driving licence
C A document issued before you receive your insurance certificate
D A document issued before you receive your registration document
Correct Answer: C A document issued before you receive your insurance certificate
Explanation: Sometimes an insurance company will issue a temporary insurance certificate called a cover note. It gives you the same insurance cover as your certificate but lasts for a limited period, usually one month.
14. You're turning right at a crossroads. An oncoming driver is also turning right. How should you normally deal with this? Mark one answer
A Carry on and turn at the next junction instead
B Hold back and wait for the other driver to turn first
C Keep the other vehicle to your left and turn in front of it (nearside to nearside)
D Keep the other vehicle to your right and turn behind it (offside to offside)
Correct Answer: D Keep the other vehicle to your right and turn behind it (offside to offside)
Explanation: At crossroads, traffic normally turns offside to offside. This is the safest way to turn, but sometimes the layout or road markings indicate drivers should pass nearside to nearside. Take extra care at these crossroads because, as you turn, your view ahead will be obscured by the oncoming vehicle crossing in front of you.
15. You're waiting at a level crossing. A train passes but the lights keep flashing. What must you do? Mark one answer
A Carry on waiting
B Edge over the stop line and look for trains
C Park and investigate
D Phone the signal operator
Correct Answer: A Carry on waiting
Explanation: If the lights at a level crossing keep flashing after a train has passed, you should continue to wait, because another train might be coming. Time seems to pass slowly when you're held up in a queue. Be patient and wait until the lights stop flashing.
16. You're following a slower-moving vehicle on a narrow country road. There's a junction just ahead on the right. What should you do? Mark one answer
A Accelerate quickly to pass before the junction
B Only consider overtaking when you're past the junction
C Overtake after checking your mirrors and signalling
D Slow down and prepare to overtake on the left
Correct Answer: B Only consider overtaking when you're past the junction
Explanation: You should never overtake as you approach a junction. If a vehicle emerged from the junction while you were overtaking, a dangerous situation could develop very quickly.
17. The conditions are good and dry. When should you use the 'two-second rule'? Mark one answer
A Before restarting the engine after it has stalled
B Before using the 'Mirrors - Signal - Manoeuvre' routine
C When checking your gap from the vehicle in front
D When traffic lights change to green
Correct Answer: C When checking your gap from the vehicle in front
Explanation: In good conditions, the 'two-second rule' can be used to check the distance between your vehicle and the one in front. This technique works on roads carrying faster traffic. Choose a fixed object, such as a bridge, sign or tree. When the vehicle ahead passes this object, say to yourself 'Only a fool breaks the two-second rule.' If you reach the object before you finish saying this, you're too close.
18. A driver's behaviour has upset you. What can you do to safely get over this incident? Mark one answer
A Follow them, flashing your headlights
B Gesture to them with your hand
C Shout abusive language
D Stop and take a break
Correct Answer: D Stop and take a break
Explanation: If you feel yourself becoming tense or upset, stop in a safe place and take a break. Tiredness can make things worse and may cause a different reaction to upsetting situations.
19. What should you do when you're approaching a bus that's signalling to move away from a bus stop? Mark one answer
A Allow it to pull away, if it's safe to do so
B Flash your headlights as you approach
C Get past before it moves
D Signal left and wave the bus on
Correct Answer: A Allow it to pull away, if it's safe to do so
Explanation: Try to give way to buses if you can do so safely, especially when the driver signals to pull away from a bus stop. Look out for people getting off the bus or running to catch it, because they may cross the road without looking. Don't accelerate to get past the bus, and don't flash your lights, as this could mislead other road users.
20. You're in the right-hand lane of a three-lane motorway. What do these overhead signs mean? Mark one answer
A Leave the motorway at the next exit
B Move to the left and reduce your speed to 50 mph
C There are roadworks 50 metres (55 yards) ahead
D Use the hard shoulder until you've passed the hazard
Correct Answer: B Move to the left and reduce your speed to 50 mph
Explanation: You must obey these signs even if there appear to be no problems ahead. There could be queuing traffic or another hazard which you can't yet see.
21. The dual carriageway you're turning right onto has a very narrow central reservation. What should you do? Mark one answer
A Emerge slightly to show your intentions
B Proceed to the central reservation and wait
C Stop in the first lane so that other vehicles give way
D Wait until the road is clear in both directions
Correct Answer: D Wait until the road is clear in both directions
Explanation: When the central reservation is narrow, you should treat a dual carriageway as one road. Wait until the road is clear in both directions before emerging to turn right. If you try to treat it as two separate roads and wait in the middle, you're likely to cause an obstruction and possibly a collision.
22. Where would you find these road markings? Mark one answer
A At a mini-roundabout
B At a railway crossing
C On a motorway
D On a pedestrian crossing
Correct Answer: A At a mini-roundabout
Explanation: These markings show the direction in which the traffic should go at a mini-roundabout.
23. You're on a dual carriageway. Ahead, you see a vehicle with an amber flashing light. What could this be? Mark one answer
A A disabled person's vehicle
B A doctor on call
C A fire engine
D An ambulance
Correct Answer: A A disabled person's vehicle
Explanation: An amber flashing light on a vehicle indicates that it's slow-moving. Battery-powered vehicles used by disabled people are limited to 8 mph. It isn't advisable for them to be used on dual carriageways where the speed limit exceeds 50 mph. If they are, then an amber flashing light must be used.
24. Some junctions controlled by traffic lights have a marked area between two stop lines. What's this for? Mark one answer
A To allow cyclists and pedestrians to cross the road together
B To allow cyclists to position in front of other traffic
C To allow people with disabilities to cross the road
D To allow taxis to position in front of other traffic
Correct Answer: B To allow cyclists to position in front of other traffic
Explanation: These are known as advanced stop lines. When the lights are red (or about to become red), you should stop at the first white line. However, if you've crossed that line as the lights change, you must stop at the second line even if it means you're in the area reserved for cyclists.
25. You're going straight ahead at a roundabout. How should you signal? Mark one answer
A Signal left after you leave the roundabout and enter the new road
B Signal left just after you pass the exit before the one you're going to take
C Signal right on the approach and then left to leave the roundabout
D Signal right on the approach to the roundabout and keep the signal on
Correct Answer: B Signal left just after you pass the exit before the one you're going to take
Explanation: To go straight ahead at a roundabout, you should normally approach in the left-hand lane, but check the road markings. At some roundabouts, the left lane on approach is marked 'left turn only', so make sure you use the correct lane to go ahead. You won't normally need to signal as you approach, but signal before you leave the roundabout, as other road users need to know your intentions.
26. You're the first to arrive at the scene of a crash. What should you do? Mark one answer
A Call the emergency services promptly
B Drag all casualties away from the vehicles
C Flag down other motorists to help you
D Leave as soon as another motorist arrives
Correct Answer: A Call the emergency services promptly
Explanation: At a crash scene you can help in practical ways, even if you aren't trained in first aid. Call the emergency services and make sure you don't put yourself or anyone else in danger. The safest way to warn other traffic is by switching on your hazard warning lights.
27. At an incident, a casualty isn't breathing. What should you do while helping them to start breathing again? Mark one answer
A Put their arms across their chest
B Roll them onto their side
C Shake them firmly
D Tilt their head back gently
Correct Answer: D Tilt their head back gently
Explanation: It's important to ensure that the airways are clear before you start mouth-to-mouth resuscitation. Gently tilt their head back and use your finger to check for and remove any obvious obstruction in the mouth.
28. What should you do if you become tired while you're driving on a motorway? Mark one answer
A Close all your windows and set the heating to warm
B Increase your speed and turn up the radio volume
C Leave the motorway at the next exit and rest
D Pull up on the hard shoulder and change drivers
Correct Answer: C Leave the motorway at the next exit and rest
Explanation: If you feel yourself becoming tired or sleepy, you should leave the motorway at the next exit or services and stop for a rest. If you have to drive a long way, leave earlier and plan your journey to include rest stops. That way, you're less likely to become tired while driving and you'll still arrive in good time.
29. You're about to drive home. You feel very tired and have a severe headache. What should you do? Mark one answer
A Drive home if you can stay awake for the journey
B Drive home, but take a tablet for headaches
C Wait for a short time, then drive home slowly
D Wait until you're fit and well before driving
Correct Answer: D Wait until you're fit and well before driving
Explanation: All of your concentration should be on your driving. Any pain you feel will distract you, and you should avoid driving when drowsy. The safest course of action is to wait until you've rested and are feeling better before starting your journey.
30. Who's especially in danger of not being seen as you reverse your car? Mark one answer
A Car drivers
B Children
C Cyclists
D Motorcyclists
Correct Answer: B Children
Explanation: It may not be possible to see a small child through the rear windscreen of your vehicle. Be aware of this before you reverse. If there are children about, get out and check that it's clear before reversing.
31. Your car gets a puncture while you're driving on the motorway. You get it onto the hard shoulder. What should you do? Mark one answer
A Carefully change the wheel yourself
B Only change the wheel if you have a passenger to help you
C Try to wave down another vehicle for help
D Use an emergency telephone and call for help
Correct Answer: D Use an emergency telephone and call for help
Explanation: Park as far to the left as you can and leave the vehicle by the nearside door. Don't attempt even simple repairs. Instead, walk to an emergency telephone on your side of the road and phone for help. While waiting for help to arrive, stay by your car, keeping well away from the carriageway and hard shoulder.
32. When may you use hazard warning lights while you're driving? Mark one answer
A Instead of sounding the horn in a built-up area between 11.30 pm and 7.00 am
B On a motorway or unrestricted dual carriageway, to warn of a hazard ahead
C On rural routes, after a sign warning of animals
D On the approach to toucan crossings where cyclists are waiting to cross
Correct Answer: B On a motorway or unrestricted dual carriageway, to warn of a hazard ahead
Explanation: When there's queuing traffic ahead and you have to slow down or even stop, briefly showing your hazard warning lights will help alert following traffic to the hazard.
33. What should you do if a trailer starts to swing from side to side while you're towing it? Mark one answer
A Accelerate until it stabilises
B Brake hard and hold the pedal down
C Ease off the accelerator to reduce your speed
D Let go of the steering wheel and let it correct itself
Correct Answer: C Ease off the accelerator to reduce your speed
Explanation: Strong winds or buffeting from large vehicles can cause a trailer or caravan to swing from side to side ('snake'). If this happens, ease off the accelerator. Don't brake harshly, steer sharply or increase your speed.
34. How can you avoid wasting fuel? Mark one answer
A By driving at higher speeds where possible
B By having your vehicle serviced regularly
C By keeping an empty roof rack on your vehicle
D By revving the engine in the lower gears
Correct Answer: B By having your vehicle serviced regularly
Explanation: If you don't have your vehicle serviced regularly, the engine will gradually become less efficient. This will cause increased fuel consumption and, in turn, an increase in the amount of harmful emissions it produces.
35. You're driving along a country road. You see this sign. What should you do after dealing safely with the hazard? Mark one answer
A Accelerate briskly
B Check your tyre pressures
C Switch on your hazard warning lights
D Test your brakes
Correct Answer: D Test your brakes
Explanation: If your brakes have been thoroughly soaked, you should check that they're working properly before you build up speed again. Before you do this, remember to check your mirrors and consider what's behind you.
36. You take the wrong route and find you're on a one-way street. What should you do? Mark one answer
A Continue to the end of the road
B Reverse into a driveway
C Reverse out of the road
D Turn around in a side road
Correct Answer: A Continue to the end of the road
Explanation: Never reverse or turn your vehicle around in a one-way street. It's illegal and could even cause a collision. If you've taken a wrong turn, carry on along the one-way street and find another route, checking the direction signs as you drive. Stop in a safe place if you need to check a map.
37. You're driving along this road. What should you be prepared to do? Mark one answer
A Report the driver to the police
B Slow down and give way
C Sound your horn and continue
D Squeeze through the gap
Correct Answer: B Slow down and give way
Explanation: Sometimes, large vehicles may need more space than other road users. If a vehicle needs more time and space to turn, be prepared to stop and wait.
38. What should you do when leaving your vehicle parked and unattended? Mark one answer
A Leave the left indicator on
B Lock it and remove the key
C Park in a housing estate
D Park near a busy junction
Correct Answer: B Lock it and remove the key
Explanation: An unlocked car is an open invitation to thieves. Leaving the keys in the ignition not only makes your car easy to steal but could also invalidate your insurance.
39. Why could it be dangerous to keep the clutch down, or select neutral, for long periods of time while you're driving? Mark one answer
A Engine damage may be caused
B Fuel spillage will occur
C It will wear tyres out more quickly
D You'll have less steering and braking control
Correct Answer: D You'll have less steering and braking control
Explanation: Letting your vehicle roll or coast in neutral reduces your control over steering and braking. This can be dangerous on downhill slopes, where your vehicle could pick up speed very quickly.
40. You enter a road where there are road humps. What should you do? Mark one answer
A Accelerate quickly between each one
B Always keep to the maximum legal speed
C Drive slowly at school times only
D Maintain a reduced speed throughout
Correct Answer: D Maintain a reduced speed throughout
Explanation: The humps are there for a reason - to protect vulnerable road users by reducing the speed of traffic. Don't accelerate harshly between the humps. Put the safety of others first and maintain a reduced speed throughout the zone.
41. Where should you take particular care to look for motorcyclists and cyclists? Mark one answer
A At junctions
B At zebra crossings
C On dual carriageways
D On one-way streets
Correct Answer: A At junctions
Explanation: Motorcyclists and cyclists are often more difficult to see at junctions. They're easily hidden from view and you may not be able to see them approaching a junction if your view is partially blocked; for example, by other traffic.
42. You find that your eyesight has become very poor and your optician cannot help you. By law, who should you tell? Mark one answer
A Another optician
B The driver licensing authority
C The local police
D Your own doctor
Correct Answer: B The driver licensing authority
Explanation: Having very poor eyesight will have a serious effect on your ability to drive safely. If you can't meet the driver's eyesight requirements, you must tell DVLA (or DVA in Northern Ireland).
43. When driving a car fitted with automatic transmission, what would you use 'kick down' for? Mark one answer
A Cruise control
B Fuel economy
C Quick acceleration
D Slow braking
Correct Answer: C Quick acceleration
Explanation: Kick down' selects a lower gear, enabling the vehicle to accelerate faster.
44. What should you do when you leave your car unattended for a few minutes? Mark one answer
A Leave the engine running
B Lock it and remove the key
C Park near a traffic warden
D Switch the engine off but leave the key in
Correct Answer: B Lock it and remove the key
Explanation: Always switch off the engine, remove the key and lock your car, even if you're only leaving it for a few minutes.
45. Where would parking your vehicle cause an obstruction? Mark one answer
A Alongside a parking meter
B In a marked parking space
C In front of a property entrance
D On your driveway
Correct Answer: C In front of a property entrance
Explanation: Don't park your vehicle where it may obstruct access to a business or property. Think carefully before you slow down and stop. Look at road markings and signs to ensure that you aren't parking illegally.
46. While you're driving in fog, it becomes necessary to use front fog lights. What should you remember? Mark one answer
A Don't use them on motorways
B Only use them in heavy traffic conditions
C Only use them on dual carriageways
D Switch them off when visibility improves
Correct Answer: D Switch them off when visibility improves
Explanation: It's illegal to use your fog lights in conditions other than when visibility is seriously reduced; that is, less than 100 metres (328 feet). Fog lights are very bright and, if you use them when visibility has improved, you could dazzle other drivers.
47. You're on the motorway. Luggage falls from your vehicle. What should you do? Mark one answer
A Pull up on the hard shoulder and wave traffic down
B Stop at the next emergency telephone and contact the police
C Stop on the motorway and switch on hazard warning lights while you pick it up
D Walk back up the motorway to pick it up
Correct Answer: B Stop at the next emergency telephone and contact the police
Explanation: If any object falls onto the motorway carriageway from your vehicle, pull onto the hard shoulder near an emergency telephone and call for assistance. Don't stop on the carriageway or attempt to retrieve anything.
48. Which driving technique can help you save fuel? Mark one answer
A Accelerating sharply in each gear
B Missing out some gears
C Using each gear in turn
D Using lower gears as often as possible
Correct Answer: B Missing out some gears
Explanation: Missing out intermediate gears, when appropriate, helps to reduce the amount of time spent accelerating and decelerating - the times when your vehicle uses the most fuel.
49. You're carrying a child in your car. They're under three years old. Which of these is a suitable restraint? Mark one answer
A A child seat
B An adult holding a child
C An adult lap belt
D An adult seat belt
Correct Answer: A A child seat
Explanation: It's your responsibility to ensure that all children in your car are secure. Suitable restraints include a child seat, baby seat, booster seat or booster cushion. It's essential that any restraint used is suitable for the child's size and weight, and fitted according to the manufacturer's instructions.
50. When may you stop on the hard shoulder of a motorway? Mark one answer
A If you feel tired and need to rest
B If you miss the exit that you wanted
C In an emergency
D To pick up a hitchhiker
Correct Answer: C In an emergency
Explanation: You should only stop on the hard shoulder in a genuine emergency. Don't stop there to have a rest or picnic, pick up hitchhikers, answer a mobile phone or check a map. If you miss your intended exit, carry on to the next. Never reverse along the hard shoulder.